- 3018 Views
- SolarisNET
- 15 lutego 2020
- Medycyna
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów spożywanych ze względu na jej pozytywne właściwości na nasze zdrowie. Kofeina najważniejsza, dobroczynna substancja czynna kawy jest szybko wchłaniana przez organizm, a jej działanie utrzymuje się przez 3-5 godzin. Umiarkowane spożycie kofeiny 100-300 mg dziennie wpływa korzystnie na organizm. Jej zawartość w filiżance (160 ml) mocnego naparu wynosi średnio 74 mg. Jedynie w większych ilościach może szkodzić, powodując nagłe zmiany nastoju, rozdrażnienie i zaburzenia snu. Kawa nie jest zalecana dzieciom i młodzieży oraz nie należy popijać nią leków, gdyż może zmniejszać lub zwiększać ich działanie.
Główne zalety spożywania kawy:
- zapobiega zmęczeniu mięśni
- zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera, chorób nowotworowych i cukrzycy typu 2
- korzystnie wpływa na sprawność myślenia, poprawia koncentrację, zmniejsza senność
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa umiarkowanie moczopędnie
- stymuluje układ oddechowy, zmniejsza ataki duszności chorych na astmę i zapalenie oskrzeli
- powoduje przyspieszenie spalania tłuszczy
Kto nie powinien przesadzać z piciem kawy i dlaczego.
- kobiety w ciąży – może zwiększać ryzyko małej masy urodzeniowej noworodka, poronień i porodu przedwczesnego
- podczas karmienia – kofeina łatwo przechodzi do mleka kobiecego
- osoby z problemami psychicznymi, stosujący doustne środki antykoncepcyjne – zwiększa nadpobudliwość i rozdrażnienie
- cierpiący na chorobę refluksową – zmniejsza napięcie zwieracza dolnego przełyku
- cierpiący na nadkwasotę, chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy – stymuluje wydzielanie kwasu solnego,
- przy zaparciach, biegunce, w stanach zapalnych jelit – może pobudzać motorykę jelit, ale także zwiększać ryzyko wystąpienia zaparć
- osoby z osteoporozą i chorobami serca – może podwyższać poziom cholesterolu i zwiększać ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych.
Ciekawostka: Kopi Luwak – to najdroższy rodzaj kawy o unikalnym, bogatym smaku i intensywnym aromacie z nutą czekolady i karmelu. Jest pozyskiwana z odchodów zwierzęcia z rodziny łaszowatych, zwanego luwakiem. Uważa się, że enzymy z przewodu pokarmowego tych zwierząt pozbawiają ziarna kawy charakterystycznego, kwaśnego smaku. Oczywiście po zebraniu ziarna są dokładnie czyszczone, a następnie palone jak każdy inny rodzaj kawy.
- 8 października 2024
Sztuka Analizy Tekstu: Język Polski
- 14 sierpnia 2024
Torby z nadrukiem: Jak personalizacja może wyróżnić Twój styl?
- 3 czerwca 2024
Praktyczny przewodnik po szafkach nocnych
- 15 marca 2024