- 790 Views
- SolarisNET
- 5 sierpnia 2023
- Biznes
Dezynsekcja w hotelach i restauracjach
Dezynsekcja w hotelach i restauracjach przeprowadzana jest dosyć często. Fakt ten nie powinien budzić negatywnych skojarzeń, bowiem świadczy o tym, że właściciele lokali dbają o swoich klientów. Dowiedz się więcej o dezynsekcji w hotelach i restauracjach.
Im więcej osób korzysta z pomieszczeń, tym większa szansa na przyniesienie do nich insektów. Nic więc dziwnego w tym, że hotele i restauracje to miejsca, które stale walczą ze szkodnikami. Zresztą ich właścicieli zobowiązują do tego przepisy HACCP. Warto jednak wiedzieć, że dezynsekcja w hotelach i restauracjach ma szczególne znacznie. Sprawdź fakty na ten temat.
Dezynsekcja w hotelach i restauracjach — dlaczego jest ważna?
Dezynsekcja w hotelach i restauracjach ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa personelu oraz gości. Pamiętajmy, że wiele gatunków insektów przenosi liczne choroby zakaźne, a niektóre (np. pluskwy) żerują bezpośrednio na ludziach. Inne zaś, jak karaluchy i prusaki, niszczą artykuły spożywcze. Właśnie dlatego dezynsekcja w hotelach i restauracjach jest szczególnie ważna.
Chodzi również o to, że insekty odkryte przez hotelowych lub restauracyjnych gości mogą błyskawicznie zrujnować reputację obiektu, a jej odbudowanie może potrwać wiele miesięcy. Nie można też zapominać, że problemy z obecnością insektów mogą być powodem zamknięcia hotelu czy restauracji np. przez Sanepid.
Kiedy wykonać dezynsekcja w hotelach i restauracjach?
Powyższe powody sprawiają, że dezynsekcja w hotelach i restauracjach powinna być stosowana nie tylko doraźnie, lecz również profilaktycznie. Dzięki temu można ograniczyć praktycznie do zera ryzyko poważnej inwazji szkodników lub wykrycia ich przez klientów. Regularne wykonywanie dezynsekcji oraz monitoring obiektu pod kątem występowania szkodników należą zresztą do obowiązków właścicieli tych obiektów.
W praktyce ostatnim terminem, w którym należy wykonać dezynsekcję w hotelach i restauracjach jest odkrycie śladów ich obecności lub samych szkodników. Gdy do tego dojdzie, należy działać szybko i zdecydowanie, ale profesjonalnie. Stosowanie amatorskich metody czy przeprowadzanie dezynsekcji we własnym najczęściej okazuje się nieskuteczne, co prowadzi do wzrostu populacji szkodników i finalnie zwiększa koszty profesjonalnej dezynsekcji.
Jak wykonuje się dezynsekcję w hotelach i restauracjach?
To, jak wykonuje się dezynsekcję w hotelach i restauracjach, zależy od kilku czynników, ale najbardziej od specyfiki lokalu i oczywiście rodzaju zwalczanych insektów. Bardzo często stosuje się zamgławianie ULV. Polega ono na aplikacji w pomieszczeniach zimnej mgły, która opadając i wysychając tworzy na powierzchniach ścian i wyposażenia mikrokapsułki ze środkiem owadobójczym. Usuwają one żerujące insekty w wyniku bezpośredniego kontaktu z insektycydem.
Zwalczanie prusaków, karaluchów i mrówek można też wykonać za pomocą metody żelowej, która polega na naniesieniu dużej liczby miniaturowych punktów żelowych. Zawierają one substancje wabiące o niewielkim zasięgu oraz środek owadobójczy o opóźnionym czasie działania. Dzięki temu insekty po jego spożyciu zdążą wrócić do gniazd i dopiero tam zostają wyeliminowane. Prusaki i karaluchy nie stronią od kanibalizmu, co zwiększa skuteczność tej metody.
Dezynsekcja w hotelach i restauracjach — komu zlecić?
Jeżeli chcesz szybko i skutecznie wykonać dezynsekcję w hotelu lub restauracji, najlepszym pomysłem będzie zlecenie jej wykonania profesjonalnej firmie DDD. Jedynie wtedy zyskasz pewność, że zabieg zostanie przeprowadzony w sposób bezpieczny i rozwiąże to problem obecności szkodników.
Pamiętaj, że stała współpraca z firmą DDD umożliwi podjęcie działań profilaktycznych, co w dłuższej perspektywie czasu obniży koszty dezynsekcji. Dodatkowo w ramach współpracy pracownicy firmy DDD mogą również prowadzić dokumentację HACCP Twojego obiektu. Dzięki temu zyskujesz pewność, że podczas kolejnej wizyty Sanepidu kwestie związane ze zwalczaniem szkodników oraz monitorowaniem ich obecności będą w porządku. Więcej na ten temat: https://dezpro.pl/bezpieczenstwo-gosci-na-pierwszym-miejscu-dlaczego-dezynsekcja-jest-niezbedna-w-branzy-hotelarskiej-i-gastronomicznej/

- 8 października 2024
Sztuka Analizy Tekstu: Język Polski

- 14 sierpnia 2024
Torby z nadrukiem: Jak personalizacja może wyróżnić Twój styl?

- 3 czerwca 2024